Eine Nacht In Venedig - 2015

Hoofdrollen

  • Evelyne Overtoom als Anina
  • Stijn Hofstede als Hertog van Urbino
  • Martin Schipper als Caramello
  • Patrick van Loon als Papacoda
  • Pabla Mondaca Pedraza als Cipoletta

 


Inhoud

De geschiedenis speelt zich af in Venetië, in het midden van de achttiende eeuw.

Gelegen op 117 eilanden, verbonden met 370 bruggen, ligt in de azuurblauwe lagune het prachtige Venetië. Denkt u zich eens in: u stapt in een gondel, u gaat wat spelevaren over de kanalen met uw geliefde en een gondelier. U voelt een koele bries vanuit de lagune uw weelderige haardos strelen. Daarna meert u aan bij een pittoresk straatje. Vervolgens flaneert u over het San Marcoplein, voert de duiven en strijkt tenslotte neer op een gezellig terras. Bestelt een koel glas wijn of iets anders… Cantiamo geeft u alvast een voorproefje en neemt u mee naar het Venetië rond 1750.

Eerste bedrijf

Het eerste bedrijf begint met een vrolijke marktscène, het is er een drukte van belang. Vele kooplieden prijzen hun waren aan. Dan komt Pappagoda met zijn nieuwste uitvinding: een Napolitaanse lekkernij. Die gretig in ontvangst wordt genomen. Tussen al het marktgedruis duikt ineens neef Enrico op om zijn lieve en vooral mooie tante Barbara, een bezoekje te brengen. Gelukkig is zijn oom Bartolomeo Delaqua niet thuis. Die zit meestal met zijn ambtsgenoten in de senaat. En mag natuurlijk niets weten van deze geheime afspraakjes! Maar dat is nog niet alles; de Venetianen kijken uit naar Annina. Zij is in aantocht met verse zeevruchten. Ze heeft heel wat te vertellen, onder andere dat ze niet verder wil met haar verloofde Caramello, een rokkenjager, een lapzwans, een mooie jongen maar oliedom! Pappagoda vertelt over zijn grote liefde: Ciboletta. Hoewel, is zij wel zo trouw? Of speelt ze maar een spelletje om haar Pappagoda jaloers te maken? In ieder geval blijkt ze niet zo dom als ze eruit ziet. Inmiddels zijn de drie senatoren aan het uitpuffen van de woelige zitting. Ze hebben vernomen dat de Hertog van Urbino naar Venetië komt. Hij is, naast hertog, Casa Nova van beroep. Hij omringt zich graag met mooie dames. De senatoren denken slim te zijn en verstoppen hun echtgenotes voor deze rokkenjager. Vooral Delaqua heeft een slim plan, vindt hij zelf. Hij laat zijn mooie Barbara naar een klooster brengen, ver weg van de hertog. Inmiddels is Caramello gearriveerd, de knappe kapper van de hertog en ex-verloofde van Annina. Alleen, dat weet hij zelf nog niet! Als kapper van de hertog moet hij natuurlijk zijn reputatie hoog houden en zorgen dat zijn haar altijd goed zit. Tussen Annina en Caramello is het toch nog niet helemaal over. Ze blijven om elkaar heen draaien. Zelfs Annina is nog niet helemaal los van Caramello, al laat ze dat op een weinig subtiele manier merken. Met veel pracht en praal komt de hertog de lagunestad bezoeken. Caramello helpt hem om mooie dames naar zijn paleis te lokken. Vooral de mooie Barbara moet ’s avonds in des hertogs armen liggen. Delaqua krijgt een prachtige serenade ten gehore, als afleidings manoeuvre. Caramello vaart weg in de gondel met een mooie dame. Maar of het Barbara is…?

Tweede bedrijf

Het tweede bedrijf speelt zich af in het paleis van de hertog. Deze geniet van al het vrouwelijk schoon om hem heen en in het bijzonder van de mooie Barbara Delaqua. Hij heeft haar vorig jaar met carnaval alleen gemaskerd gezien, dus tijdens het demasqué merkt hij niet dat deze Barbara het eenvoudige vissersmeisje Annina is. Caramello merkt dit maar al te goed en wil zijn Annina uit de begerige handen van de hertog redden. Annina geniet met volle teugen van Carmello’s jaloersheid. Er is dus nog hoop voor die twee. Delaqua denkt slim te zijn en aast op een mooi baantje als rentmeester. Om bij de hertog in de gunst te komen, stelt hij zijn vrouw ter beschikking. Daar de hertog de echte Barbara nooit heeft gezien, kan de keukenmeid Ciboletta mooi de rol van mevrouw Delaqua spelen. De hertog, die meent de echte Barbara te begeren, speelt het spelletje mee. Annina en Ciboletta smeden op hun beurt weer een plannetje. Kunt u het nog volgen? Ciboletta gooit het met de hertog op een akkoordje en regelt een mooi baantje als chefkok voor haar Pappagoda. Ondertussen is het groot feest, het is bijna carnaval. Allerlei volk van de straat en enkele notabelen dansen de polonaise. Ze maken zich op, om in het derde bedrijf het San Marcoplein te betreden.

Tussen al het feestgedruis vindt ook de grote ontknoping plaats. Komen Caramello en Annina weer bij elkaar? Ontdekt de hertog wie de ware Barbara is? Komt Delaqua achter de affaire van zijn vrouw Barbara met zijn neef Enrico? En wie krijgt nu het baantje van rentmeester? Ontdek het zelf in Eine Nacht in Venedig.