DIRIGENT

Pieter CoxPieter Cox studeerde ondermeer kerkorgel, theorie der muziek en koor- en orkestdirectie aan de conservatoria van Tilburg en Brussel en bekwaamde zich daarnaast als pianist, zanger en instrumentalist. Koordirectie studeerde hij aan het Brabants Conservatorium bij Jan Bogaerts, Frans Moonen en Cees Rotteveel. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel voor het vak orkestdirectie. Eenmaal aan het werk als dirigent werd door veel engagementen in de lichte muziek ook dát genre een gewaardeerd deel van zijn werkzaamheden.

Zijn carrière als dirigent speelt zich voor een groot deel af in het muziektheater. Van 1988 tot 1997 was hij dirigent bij het enige professionele operettehuis dat Nederland toen rijk was: Hoofdstad Operette Amsterdam. In die periode leidde hij tientallen concerten en producties in binnen- en buitenland. (België, Duitsland en Zwitserland) en nam met hen 2 cd's op.

Na de opheffing van het gezelschap in 2000 startten hij en de tenor Rein Kolpa (o.m. Hoofdstad Operette, Drie Musketiers, The Sound of Music etc.) de ontwikkeling van een nieuwe operettefaciliteit voor Nederland. Dat resulteerde in de oprichting van Nederlands Operette Theater (NOT), in de overtuiging dat operette in Nederland niet heeft afgedaan maar geactualiseerd moet worden. Als regisseur werd Eddy Habbema aangetrokken en met door Seth Gaaikema naar het Nederlands vertaalde producties, tourden ze vanaf 2006 door Nederland en Belgie, met een cast die bestond uit klassiek geschoolde zangers én musicalsterren, zoals Maaike Widdershoven, Ernst Daniel Smid, Rein Kolpa, Antje Monteiro en Laura Vlasblom. Voorts wordt hij regelmatig geëngageerd door Supierz Music Management en Internationale Opera Producties (STIOP) om in hun opdracht opera- en operetteproducties te leiden.

Naast regelmatige engagementen in het professionele circuit (vooral muziektheater, lichte muziek en symfonieorkest), bleef hij in de loop der jaren ook welbewust en met overtuiging werkzaam bij (goede) amateurverenigingen. Ook op de musicalbühne voet hij zich thuis. Als dirigent/vocal-coach werkte hij sinds 1996 regelmatig voor Joop van den Ende Theater produkties, o.a. voor The Phantom of the Opera en de bekende Aids-gala's, alsook als muzikaal leider bij o.a.BOeMS in Tilburg en Nederlands oudste musicalvereniging Sempre Sereno uit Wageningen. Voorts was hij muzikaal leider/dirigent aan het Fontys Conservatorium Tilburg, afdeling Musicaltheater en leidde in die hoedanigheid veel inmiddels bekende musicalsterren op. Ook aan Centrum voor de Kunsten Eindhoven was hij dirigent/vocal coach aan de musical opleidingen voor jongeren. Met de studenten voerde hij ondermeer Der Jasager, Follies en Chicago uit.

VISIE

Ik vind serieus muziek maken en, met respect voor elkaars wensen en grenzen, samen hard werken erg belangrijk, maar muziek is ook om mensen te inspireren en ontspannen en vooral te verbinden. Een element dat met name bij amateur-ensembles een grote kracht is. De plezierige sociale setting en de dynamiek binnen het verenigingsleven biedt in combinatie met gezond streven en ambitie, unieke kansen en mogelijkheden tot bijzondere samenwerking en onvermoede muzikale resultaten. Kortom, muziek én plezier maken gaan hand in hand! Vooral omdat muziek en theater plezier ZIJN!

Met name dát aspect raakte mij zeer toen ik jullie website bezocht. Zelden een gezien waarvan de levenslust en dynamiek zo afspat als van Cantiamo's presentatie. Overal gloreert de zin, de lust, en blijkt de motivatie en onvermoeibare drang het vak verder uit te diepen en van alle zijden te belichten. Ik bewonder jullie zeer om alle cursussen en workshops die jullie organiseren en alle initiatieven die worden ontplooid en ten uitvoer gebracht. Dat is iets wat mij buitengewoon aanspreekt. Het werken voor en met gemotiveerde mensen vind ik erg stimulerend. Daaronder vallen niet alleen de wekelijks contacten met de leden tijdens repetities, maar ik ambieer zeer een open communicatieve en elkaar voedende relatie tussen dirigent en bestuur, dirigent en muziekcommissie en ook in de samenwerking met regisseur en choreograaf of ander artistieke partners. Hetgeen ik in de loop de jaren over het werk van Jack van Dam zag en hoorde vond ik steeds origineel en buitengewoon aantrekkelijk om te zien. Kortom ik heb het gevoel dat ik me bij Cantiamo als een vis in het water ga voelen!


Pieter Cox
www.pietercox.nl