Lustrumreis
mei 2006

In ons lustrumjaar (1996-2006) zijn er tot op heden veel activiteiten geweest. Eén van de hoogtepunten was natuurlijk onze lustrumreis naar Oostenrijk in mei. Een reis om nooit te vergeten. De enige dissonant die dagen was het weer. Ik heb nog nooit zoveel regen in zo'n korte tijd zien vallen. Aan de sfeer deed het in ieder geval geen afbreuk. Veel activiteiten hebben we gedaan in een betrekkelijke korte tijd.

We waren echte toeristen, die veel moesten bekijken. Veel fraaie dingen hebben wij gezien: Salzburg met haar prachtige oude stadsdeel, "Die Altstadt", met o.a het geboortehuis van W.A. Mozart. Het Franz Lehárhuis en de Kaiservilla in Bad Ischl, de prachtige kerk in Mondsee (waar de trouwscène uit de filmmusical The Sound of Music is opgenomen) en niet te vergeten Hotel "Im weissen Rössl" in Sankt Wolfgang.

De tweede avond zaten we in een prachtige barokzaal in Salzburg voor het Mozart Dinner Concert. Lekker eten, uitstekende wijn en fraai gezang. Wat wil een mens nog meer. Maar we moesten ook zelf nog wat doen. Allereerst het concert in de "Trinkhalle" in Bad Ischl. Een fraaie zaal met een prachtig uitziende vleugel.

Ik heb in al die jaren nog nooit gezongen in een zaal waar de akoestiek zo geweldig was. Het publiek waardeerde ons optreden, want het werd steeds drukker en men bleef applaudisseren. Heerlijk om dat mee te maken. Het concert in Bergheim had voor Erik weer een grote verrassing in petto omdat de, in het contract vastgelegde gestemde piano, niets anders bleek dan een elektrische piano, verpakt in een mooie kast.

Naarmate er langer op gespeeld werd, werd de kwaliteit beter. Maar in het begin.. Toch heeft dit concert veel impact gehad op de aanwezigen. Na afloop kregen we een kleine receptie aangeboden. De burgemeester en de directrice vertelden beiden dat er in de 12 jaar dat dit "Huis" bestond, er niet zo'n groot, maar ook kwalitatief hoogstaand koor was geweest.

Al met al veel lovende woorden over onze optredens. En dat is iets om trots op te zijn. Heel trots en dat ben ik dan ook. Dat we in 10 jaar dit niveau hebben bereikt, had ik niet kunnen dromen. Dit is mede gekomen door het beleid dat het bestuur volgt, onze gedrevenheid en door de tomeloze energie en vakmanschap van onze dirigent, Erik van Balen. De dagen werden afgesloten met een feest waarin alles tot ontlading kwam.

Na het diner in ons fantastische hotel in Eugendorf werden we verrast door een optreden van een Oostenrijkse dansgroep. Na afloop van deze echt Oostenrijkse folklore hebben veel mensen van Cantiamo gezongen tijdens het "Open podium". Ik denk dat we kunnen terugkijken op zeer geslaagde dagen. Voor een aantal was het heel hard werken, maar het is het allemaal waard geweest. En dan zijn we nu weer terug in de realiteit.

Gewoon weer werken! Gewoon doorgaan met de voorbereidingen voor "Die lustige Witwe" Want dat moet ook een mooi, groot spektakel worden.

Jack van Dam
voorzitter